Mina proffsiga tips för att bli bäst på hästfoto

♥ Använd en snabb slutartid om du vill fånga hästens rörelser...
 
 
♥ Försök att få med hela ansiktet/hästen när du fotar...
 
 
♥ Se till att vara såpass pigg att du inte blir så trött att du måste sätta dig ner och får för dig att ta kort på hästens undersida...
 
 
♥ Förösk att inte bli distraherad av andra intressanta saker, du kan missa värdefulla fotochanser...
 
 
♥ Macroobjekiv är det perfekta objektivet för de inte så erfarna hästmänniskorna, med hjälp av det kan vi hålla oss på tryggt avstånd från sparkande hovar och ändå få det att kännas som om vi stod precis bakom och blev träffade...
 
 
Jag har nu avslöjat De fem viktigaste reglerna inom hästfotografering, med de här reglerna i huvudet kommer du få de perfekta fotona på nolltid! Eller något sådant typ...

Publicerat: 2012-08-29 - 10:00:00  •  Kategorier: Fototips

Min födelsedag

Igår 27 Augusti 2012 föddes jag för 14 år sedan. Fast till skillnad från andra födelsedagar var denna lite annorlunda. Först och främst hade jag redan fått min stora present ungefär en månad tidigare, som ni nog vet. Jag fick ju pappas gamla dator, en ny skärm och flera små högtalare. Jag tog också över pappas gamla tangentbord och mus. Min gamla dator var verkligen gammal och seg, skärmen var liten och det fanns inget ljud till datorn. Så jag hade länge pratat om att jag ville ha/spara till en ny dator. Alltså fick jag detta lite tidigare än min födelsedag för att hinna fixa lite med foton och sånt innan skolan började då jag kanske inte hade lika mycket tid tänkte dom.
 
I alla fall så visste jag ju att jag inte skulle få så mycket igår med tanke på den stora presenten, men det är ändå mysigt med firande! Jag började ju såklart dagen med skolan kl 8 och sedan åkte jag direkt till stallet. Pappa hämtade mig lite tidigare och så firande vi lite hemma på kvällen, med tårta och kantarellmackor som pappa plockade i helgen (ja, alltså inte, mackorna då utan kantarellerna! ;])
 
Det hände också en liten rolig sak på dagen. Under sista lektionen ringde min mobil, med ett nummer jag inte kände igen på skärmen. Blev lite förvånad där ett tag... Jag och mina två kompisar kollade upp numret på Eniro och såg att det ledde till en blomsterhandel. Jag tänkte absolut att de hade ringt fel och tänkte inte mer på saken. Efter lektionen lyssnade jag av meddelandet jag hade fått och då är det en röst som presenterar sig och berättar att jag har bommor att hämta! Då började det gå upp för mig vad som stod på...
 
Ett par timmar senare ringer samma nummer igen och denna gången svarar jag. Det är samma person som säger att jag har bommor att hämta ut och frågar om jag kan hämta dom. Jag sa att pappa skulle komma förbi.. Jag var lite sådär "chockat", okej kanske inte riktigt rätt ord men åt det hållet, så jag visste inte riktigt vad jag skulle svara när hon började babbla om utkörning osv. I alla fall så löste det sig och när jag kom hem från stallet hittade jag blommorna på bordet. Jag hade också fått en påse praliner efttersom man tydligen fick det om man inte ville ha utkörning. Men såklart så ska det vara nötter i! Var glada alla ni som inte har nötallergi, för hejdå chokladbitar. Ni får mätta någon annans mage.. :/
 
 
 


 
 
Min nya skärm
 
 
  
Nya datorn                                                                      Fototidning
 
Hungerspelen och Gone - Smitta (jag och min bror fick denna tillsammans eftersom båda läser den)
Money
 
Ett coolt iPhone-skal fick jag av brorsan
 
Och så va det dom där nedrans pralinerna med nötter...
 
Tack mamma, pappa och Jacob för en jättehärlig födelsedag! ♥

Publicerat: 2012-08-28 - 20:50:53  •  Kategorier: Foto, Frida

Flygande hovar

Nikon D3100 || Tamron SP AF 90mm, F2.8, Di MACRO 1:1
 
Äntligen fredag! ♥ Haft en bra vecka? Själv är jag hur trött som helst! Efter en vecka... Man undrar ju hur jag ska klara av resten av terminen?
I alla fall så håller jag på och skiver ett inlägg med "mina bästa" tips för att bli en mästerlig hästfotograf som antagligen kommer upp imorgon. Ha en fortsatt bra fredag!

Publicerat: 2012-08-24 - 21:13:34  •  Kategorier: Foto - Hästar

Waterdrops

 
 
Nikon D3100 || Tamron SP AF 90mm, F2.8, Di MACRO 1:1
 
Vill du veta hur jag fotar vattendroppar? Kolla in detta inlägget!

Publicerat: 2012-08-23 - 10:00:00  •  Kategorier: Foto - Makro, Foto - Vatten

Hur du fotar vattendroppar

De var en läsare som för ett tag sedan önskade att jag skulle visa hur jag fotar vattendroppar och här har ni det! ;)
 
Alltså det mesta ser ni på videon men jag tänkte att jag kunde dra det lite snabbt i text också:
- Du behöver:
Stativ
Kamera
Stekpanna/Bunke
Bakgrund
och vatten!
 
- Gör så här:
1. Ställ upp kameran (med stativ) framför den vattenfyllda stekpannan
2. Placera bakgrunden bakom stekpannan
3. Fyll ett glas med vatten
4. Doppa fingret i glaset och håll över stekpannan, där droppen faller klickar du bilden och hoppas på det bästa! ;D
 


- TIPS!
 
Manuellt fokus
Ställ in kameran på manuellt fokus annars är chansen liten att kamerans autofokus ska hinna fokusera på droppen och få skärpa! Manuellt är bäst! ;)
 
Slutartid och bländare
För att kunnda frysa vattendropparna behöver du ha en snabb slutartid, jag gillar också att ha en oskarp bakgrund. För att få bakgrunden oskarp tar du ett så lågt bländartal som möjligt. Är bilden mörk så kan du höja ISO:n. 
 
Blixt
Jag har aldrig fotat vattendroppar med blixt förut men prövade faktsikt det idag. Jag använde den inbyggda blixten i kameran, vilket funakde bra. Nackdelen är att man bara kan ha 1/200 osm högsta slutartid. Men det funkade ba ändå. Så testa att fota både med och utan blixt om du har den möjligheten, effekterna kan bli coola!
 
Träffa rätt
När man har ett lågt bländartal så blir skärpedjupet kortare. Alltså skärpan ligger bara på en liten del av bilden vilket gör att man måste träffa exakt i området där kameran har skärpa med vattendroppen. Detta kan vara lite knepigt men jag har ett tips!:
1. Lägg en bit papper någonstans i stekpannan
2. Håll nu fingret rakt över pappersbiten, ovanför vattenytan
3. (Ställ in kameran på manuellt autofokus om du inte redan gjort det) Ställ in skärpan på fingret och knäpp ett kort för att kolla om skärpan hamnat på fingret
4. När du sedan dropparna försöker du träffa ytan ovanför pappret så hamnar droppen där du ställde in skärpan.
Fattar du inte riktigt? Kolla in pappersbiten jag har i stekpannan på videon!
 
Ge inte upp!
Kom ihåg att det tar lång tid att få bra vattenfoton. Det kräver tid och tålamod! Jag misslyckas också hela tiden, det är kanske bara 10 av 100 bilder som blir bra - om ens det. Så ge inte upp helt enkelt! :)
 
 
Hoppas inlägget var lärorikt och gav ny inspiration! Önskar ni flera sådana här inlägg? Om vadå i så fall? :)
 
 

Publicerat: 2012-08-22 - 19:22:13  •  Kategorier: Foto - Vatten, Fototips

Regn, rusk och varm choklad

Idag - andra "riktiga" skoldagen - hade vi idrottdag. Vi var tillsammans med alla åttor på skolan på en idrottarena och körde lite friidrottsgrenar som längdhopp, 100 m, kula osv. Vi hade såklart tur (OTUR!) med värdet igen! Regn och rusk större delen av dagen så dagen blev 2 timmar kortare än beräknat. När jag kom hem hoppade jag in i duschen 1 minut för värmens skull och sedan fick jag för mig att jag skulle fixa "sån-där-god-lyxig-fjäll-varm-choklad", ni vet när man åker skidor i fjällen och åker upp till toppstugan eller går på café på vintern finns det alltid varm choklad med grädde och marshmallows? Sån choklad ville jag fixa, så jag tog fram mjölken, oboyen och lite marshmellows och värmde det. Supergott! ;)
 
 
Nu hade jag tänkt fixa med foton, deisgnbeställningar och börja pyssla på en ny design till mig själv! Fast först får jag väl kolla igenom läxorna... Yes, vi har redan fått en del läxor med två dagar gångna.. kul? Får ni också läxor efter två dagar eller? ;)

Publicerat: 2012-08-22 - 13:49:00  •  Kategorier: Foto - Saker, Frida

Norge - Tredje dagen

Tredje dagen i Norge åkte vi till huvudstaden! (Alltså Olso för er som är lite tröga i huvudet ;])
Alltså Oslo, var så vackert! Bara några minuter från staden var det liksom gröna ängar med kor som betade i horisonten och havet fanns runt knuten men hundratals segelbåtar i hamnen. Stor del av staden bestod också av gammaldags hus som var så stora och vackra. Det gav liksom en magisk känsla istället för stora skyskrapor och massor av bilar och avgaser.

Vi började Oslo turen med att besöka ett museum ute på en halvö som hette Bygdöy.
 
Museumet hette Kon-Tiki-museumet.
 
Efter museumet gav vi oss av mot Vigelandsparken.
 
 
I Vigelandsparken fanns det tre eller fyra (om jag minns rätt) stora "skapelser", haha eller vad man ska kalla det. En av dom ser ni nedan och ovan ↑↓
 
 
En annan av "skapelserna".
 
Så här såg det ut om man gick in i Vigelandsmarken från rätt håll. Dock gick vi ut här.. hehe, vi kom från andra hållet.. :P Kolla vad mycket folk! ;)
 
Efter parken började vi gå mot Oslos kändaste, Karl Johan. 
 
På vägen gick vi förbi kungahuset :D
 
Här är en vy ut över Karl Johan, som ni ser i mitten av bilden. Det är gatan med massor av vimplar.
 
Efter lite jakt längs Karl Johan hittade vi till slut ett Ben & Jerry's glasscafé! ♥
Nikon D3100 || AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
 
 
Ja, detta var det sista Norge-inlägget! Är ni sugna på att kolla de andra delarna med bilder kan ni kolla här, här eller varför inte här! ;)
 
Nu får ni ha en riktigt bra dag så ska jag åka till skolan snart!

Publicerat: 2012-08-20 - 07:58:43  •  Kategorier: Norge 2012

Imorgon smäller de...

... för då börjar skolan! Jag ska inte säga att jag längtar men det är klart att de ska bli spännande att se nya schemat, nya ämnen (bland annat hemkunskap tror jag att vi skulle ha, roligt! :D), nya lärare och träffa alla man inte sett på ett tag! Ja, när jag tänker efter är jag riktigt taggad! Kommer nog bli kul i skolan första veckan, de brukar ju vara ganska lugnt då. Men sen kommer man börja räkna ner dagarna för nästa lov haha! ;)
När börjar ni skolan? Eller har du redan börjat? Och känner du också som jag att de är kul första veckan men sedan blir kämpigare? Vilken klass ska du börja?:)

Idag var jag inne i Göteborg med pappa och brorsan. Kollade inte på så mycket, bara ett par nya skor och så fick jag med mig ett par svarta ridstrumpor som som jag velat ha till mina röda ridbyxor eftersom alla strumpor jag hade skar sig i färgerna med dom röda, hehe... Vi var också inne på Media Markt och kollade lite. Jag har kommit på att jag vill ha en fjärrutlösare till kameran, så de kollade jag efter men hittade tyvärr ingen som passade. Jag har också städat iordning i rummet, fixat skolväskan, myst med marsvinen och bara tagit de allmänt lugnt såhär sista dagen!

Imorgon blir de väl en kort dag i skolan med upprop, kolla in scheman, lärare osv. Så efter skolan är jag med Isa ett tag innan vi drar vidare till stallet. Vi är ju små duktiga stallvärdar på måndagar! ;)

Till sist ville jag visa en bild ifrån iförrgår som jag och Linnea tog. Tror inte jag berättat de med vi var med varandra i fredags och hade fotodag där vi fotade massor och bakade goda cupcakes. Tänkte ger er recept på de nån dag! :)
Bilden är i alla fall på ett öga som ni ser, de tog ett bra tag innan vi fick till de men till slut så! Måste bara säga att jag verkligen älskar bilder på ögon! ;D
Haha förresten så är detta ett mobilinlägg så de blir väl lite knasigt med ordning på bild och text men de får gå, de gick faktiskt bättre än jag trodde att blogga från mobilen så de kommer nog bli fler inlägg på detta vis! ;)

Här nedanför räknar jag i alla fall med att bilden kommer och den är fotat med Nikon D3100 och mitt Tamron 90 mm macro-objektiv (hehe kan inte namnet utantill..) xD

Ha de bra, goodnight!


Publicerat: 2012-08-19 - 22:24:25  •  Kategorier: Frida

Norge - Andra dagen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikon D3100 || AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
 
Andra dagen i Norge gick vi lite till i Gamlebyen. (Och jag stötte på några så gudomligt söta getter :] ♥) Vi var också på ett museum, gick runt lite i nyare delen av Fredrikstad och käkade mumsig pizza där. På eftermiddagen åkte vi iväg till havet och gick lite längs stranden. (Eller i alla fall de vuxna, jag och brorsan roade oss med att försöka fånga vattenplask på bild .. ;])
 
Är ni sugna på att se fler billder eller läsa lite mer om Norge resan kan ni klicka här eller här! 
Ha det bra! :)

Publicerat: 2012-08-18 - 18:53:28  •  Kategorier: Norge 2012

Ny skrivbordsbakgrund

 
Ända sedan jag fick den nya datorn har jag haft den där blåa-windows bakgrunden som alltid är i början innan man byter. Men nu när jag har fått ordning på det mesta på datorn kände jag för att fixa en bakgrund som passar mig, så att jag blir glad varje gång jag öppnar upp datorn. Det fick bli ett collage med en enkel ljungbild, jag och favoritpållen! 
 
 

Publicerat: 2012-08-18 - 09:00:00  •  Kategorier: Photoshop och redigering

Norge - Första dagen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikon D3100 || AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
 
Första dagen i Norge gick vi runt lite i Gamlebyen i Fredrikstad. Våra vänner som bor i Fredrikstad visade oss runt och berättade lite. Vad vi också gjorde var att fika, handla, äta middag hos familjen och checka in vårt vandrarhem. Eftersom vi åkte dit på morgonen blev det ju bara en halvdag så vi hann inte jättemycket. Men bilderna är i alla fall ifrån Gamlebyen :)
 
(Första inlägget om Norge kan ni läsa här! Om ni vill veta lite mer i väntan på de kommande bilderna från dag 2 och 3)
 
Har ni varit i Norge någon gång? Vardå i så fall? :)

Publicerat: 2012-08-17 - 09:53:00  •  Kategorier: Norge 2012

A magical morning II

 
 
 
 
 
 
 
 
Nikon D3100 || Tamron SP AF 90mm, F2.8, Di MACRO 1:1
 
Andra delen med bilder från pappas födelsedag då vi var ute och fotade tillsammans.
Första delen hittar ni här!
 
Nu har jag alltså fått någorlunda ordning på nya datorn. Ska dock kopplas in lite högtalare mm innan den är helt klar. Så nu hoppas jag kunna redigera klart alla bilder så att ni kan få se Norge-bilderna osv. Fast först måste jag redigera klart bilderna till mitt "fotouppdrag". 
Ni minns väl att vi var i Dalsland för snart en vecka sedan? Vi bodde hos pappas kompis och på lördagen hade han ordnat en "spring-tävling" ungefär, där han hade bjudit in sina kompisar och deras familjer. Han ville gärna ha lite foton från dagen så jag tog min chans och anmälde mig som pressfotograf hehe, där var jag smart, slippa springa! ;) Nej, men i all fall så får jag fixa klart bildena därifrån och skicka innan jag kan börja på annat.
 
Förresten en fråga till er som i förra delen.. Vilken/Vilka bilder gillar ni mest i denna delen? :')
 
 

Publicerat: 2012-08-10 - 12:00:00  •  Kategorier: Foto - Djur, Foto - Makro, Foto - Natur, Foto - Vatten

A magical morning I

 
 
 
 
 
 
Nikon D3100 || Tamron SP AF 90mm, F2.8, Di MACRO 1:1
 
Detta är första delen av bilder ifrån pappas födelsedag då han och jag stack ut tidigt på morgonen och fotade. Ska jag vara ärlig så är nog flera av bilderna från denna dag de bästa bilder jag tagit i mitt liv hittills! Allt stämde in så bra; ljuset, daggdropparna, stämningen, lugnet på morgonen... Härlig morgon helt enkelt!
Vilken bild är er favorit? :')

Publicerat: 2012-08-09 - 13:41:23  •  Kategorier: Foto - Djur, Foto - Makro, Foto - Natur, Foto - Vatten

1 inlägg är bättre än inget alls!

Yes, som rubriken lyder så kommer detta inte bli något superintressant inlägg.. Men ett inlägg är bättre än inget alls visst? ;D
 
Först tänkte jag säga att jag håller på att installera alla program och föra över foton till min nya dator så snart kommer jag kunna redigera klart alla bilder från denna sommaren. Har himla mycket bilder jag ska visa som bara väntar på att fixas och laddas upp! Bland annat sista bilderna från sommarstugan, Norge, pappas och min fototur mm. Men jag har inte orkat ta tag i att redigera på min gamla dator då den har blivit så oerhört seg nu i gammal ålder, hehe ;)
 
När jag fått ingång den nya datorn kommer jag ockås fixa klart alla designer!
 
Jag har också tänkt mig att inom en snart framtid fixa ett inlägg om hur jag fotar vattendroppar (eftersom det önskades) :) Är det fler fototips/redigeringstips inlägg ni önskar? Eller andra inlägg överhuvudtaget? Tävling kanske? :D
 
Kram så hörs vi snart!
 
 
Här får ni två bilder från i denna sommar som jag gillar!
Fotade med Nikon D3100 och Tamron SP AF 90mm, F2.8, Di MACRO 1:1
 
 

Publicerat: 2012-08-07 - 12:01:03  •  Kategorier: Bloggen, Foto

Rösta på mig i GP's fototävling?

Hejsan!
 
Jo nu är det så att jag behöver hjälp av er! Jag har hela sommaren tänkt vara med i GP's Fototävling och jag har trott att sista inskickningsdatumet var 10 Augusti. Men det är då inskickning OCH röstning är slut! Så nu väldigt stressad har jag skickat in mitt bidrag så jag förväntar mig ingenting så här sent. Men det vore otroligt kul om du röstade! :)
 
Klicka dig in på den här länken så borde min ligga först i raden av bilder längre ner. Hittar du den inte direkt så heter den i alla fall Insekt bland daggdroppar och ser ut såhär:
 
 
Tack på förhand! :D
 

Publicerat: 2012-08-07 - 11:36:44  •  Kategorier: FototävlingFrida • 16 • Göteborg
1998 föddes en tjej vid namn Frida. Jag är en glad person som lever för hästarna, familjen och vännerna. Jag har ett stort intresse för foto och design som märks väl i bloggen.

Fotar med: Nikon D3100
Favoritobjektivet: 50mm f/1.8G
Bloggar om: Foto, vardag, hästar, design
Kontakt: fridaz.lindqvist[snabel-a]gmail.com

Läs mer om...
... mig
... min kamerautrustning
... min fotohemsida
... mitt fotosamarbete


Follow on Bloglovin

finns även här

bloggdesign
Gör ej designer för tillfället.


arkiv

• 2015:

Länkbyten


övrigt


Bloggranking