Lite vitt i det gröna

Från igår - Nikon D3100 och Nikkor 50mm 1.8G

Publicerat: 2013-02-28 - 11:00:00  •  Kategorier: Foto - Makro, Foto - Natur, Foto - Vinter

Önskeinlägg: Fototips - Macro och närbilder

I min frågestund fick jag en fråga om hur jag fotade bilderna nedan på snöflingorna som jag hade i min förra header. Så här kommer ett inlägg för er som är intresserade av att fota närbilder.
 
 
- Först ... - 
Många tror att det är svårt och krångligt att fota närbilder. Men när jag fotade bilderna ovan gjorde jag inget speciellt! Jag använde mig av mitt macroobjektiv, gick riktigt nära, hade ställt in en stor bländare och knäppte bilden. Svårt? Nej, det är det inte. Nu ska jag ge er lite tips på hur ni kan göra och ska tänka. :')
 

 
 
- Utrustningen -
Objektiv
Egentligen behöver man inte ha något speciell utrsutning, men det är klart att resultatet ofta blir bättre om man har utrustning anpassad för macro. Jag har sådan tur att jag har en fotointresserad pappa som redan hade en macroobjektiv när jag köpte min kamera, så då kan jag låna det när jag fotar macro. 
 
Gillar man att fota och speciellt macro så tycker jag absolut att man ska fundera på om man ska köpa en macoobjektiv. Det är himla skoj att ha ett! Skillnaden mellan ett vanligt objektiv och ett macro är ofta närgränsen - alltså hur nära man kan gå motivet och fortfarande få skärpa och ibland också bländaren. Det är bländaren som bestämmer hur mycket ljus som ska släppas in i kameran och hur skärpedjupet i bilden blir - alltså hur suddig/skarp bakgrunden blir. För macrofotografering vill man ha en stor bländare för att få en suddig bakgrund. (Läs mer här..)
 ----
 
Själv har jag Tamron 90mm f/2.8 Di MacroDetta objektivet är ett mycket populärt macroobjektiv som jag har sett hos många fotobloggare och fotografer. Det blir fina bakgrunder och bokeh, och bilder över huvudtaget. Enda nackdelen är väl då att jag inte kan använda autofokuset på min kamera, utan jag måste fokusera manuellt. Men det gör inte så mycket. Innan jag köpte mitt 50mm så använde jag detta objektivet till allt möjligt eftersom det är så ljusstarkt. Jag hade det till porträtt, hästar, djur, macro och natur. Det funkade bra till det mesta faktiskt!. Även Nikon har ju släppt ett macroobjektiv det senaste som är rätt billigt, hört från några att det ska vara bra. Surfa runt lite så hittar ni massor av info, fråga andra fotobloggare som har macroobjektiv om vad dem tycker osv för att få veta mer om ni funderar på att köpa.
 
Close-Up filter
Ett annat tips om man inte vill lägga pengarna på ett objektiv är att köpa ett close-up filter. Det flyttar närgränsen på objektivet så att man kan komma närmare, vilket gör det jättebra för macrofotografering. Finns i olika "styrkor" och kostar ofta under 100-lappen - alltså riktigt prisvärt. Kolla in här till exempel
 
 
Stativ
Vill man kan man använda stativ, inget jag brukar göra. Men när man ska så nära så gör minsta lilla skakning att bilden hamnar i oskärpa. I alla fall när man som jag måste fokusera manuellt. Därför kan det ju vara smart att använda stativ så att bilderna blir skarpa!
 
 
- Inställningarna -
Bländaren
När man fotar macro tycker jag (alla tycker olika) att man ska ha en suddig bakgrund, det är liksom det som känns som macro, haha.. ;) För att få det ska du ha så stor bländare som möjligt. Står ofta som tex. f/4 på kameran. På mitt objektiv är största bländaren 2.8, så den brukar jag använda. (Kom ihåg detta: Stor bländare = litet tal = mycket ljus = suddig bakgrund - liten bländare = högt tal = mörkare ljus = skarpt över hela bilden)
 
Slutartiden
Slutartiden är hur snabbt kameran ska ta bilden. Jag föredrar snabba tider eftersom det då blir indre rörelseoskärpa.
 
 
- Ljuset -
Det är viktigt att tänka på att ha bra med ljus. När man fotar riktigt nära så blir bilderna lätt rätt mörka, i alla fall inomhus. Så leta upp en plats med bra ljus och utnjytta dig av det! Det är riktigt fint att fota macro i morgonsol eller kvällssol!
 
 
- Motivet -
De flesta tycker inte att det är kul att kolla på en grå gren mot en grå himmel = inte så intressant. Leta upp roliga motiv. Jag gillar att ha lite kontraster i macrobilder. Är det bleka och tråkiga färger blir inte bilden så rolig. Så leta upp en bra bakgrund som gör sig bra mot motivet. Tänk också på att ha ett roligt eller häftig motiv. Smöflingor kan vara riktigt häftiga på nära håll, även inuti blommor, insekter osv. 
 
 
- Kreativitet -
Kom ihåg: var kreativ! Testa nya inställningar, nya vinklar, nya motiv osv.
 
 
Hoppas ni lärde er något eller blev lite inspirerade och hoppas att du fick svar på din fråga Cajsa! :') 
 
Har du frågor är det bara att ställa! Lycka till! :D

Publicerat: 2013-02-27 - 17:25:00  •  Kategorier: Foto, Foto - Djur, Foto - Makro, Foto - Natur, Foto - Vinter, Fototips

Ny bloggdesign

 
Nu har jag som jag skrev tidigare suttit ett bra tag med en ny bloggdesign, headern var klar för ett bra tag sedan men resten har jag inte kommit vidare på. Har blivit lite i taget och det mesta blev klart i helgen.
 
Vet faktiskt inte vad jag tycker om den riktigt, gillar vissa delar och andra lyckades jag inte med så bra, känns det som... Gillade verkligen min förra, känns sorgligt att skiljas ifrån den. Så vad tycker ni då?

Publicerat: 2013-02-26 - 21:27:27  •  Kategorier: Bloggdesign, Frida

Schweiz december 2012 - Del 2

Schweiz, 17 December 2012
Mammas födelsedag, firades med frukost och presenter. Dagen tillbringade jag, min bror, min moster och hennes kille med att dekorera i en vinkällare. Dom hade hyrt den och vi skulle vara där och fira mamma. Vi städade iordning, la ut dukar, dekorationer, dukade, satte upp ballonger, girlanger, hämtade tårta och lagade mat.
Under dagen var det ganska tråkigt väder men på eftermiddagen sprack de upp lite och jag gick ut i trädgården utanför och fotade solen.
 


Publicerat: 2013-02-22 - 09:00:00  •  Kategorier: Foto - Natur, Foto - Vinter, Schweiz 2012

Hej på er...

Bild från i söndags på finaste ♥
 
... var ett tag sedan. Har haft fullt upp de senaste dagarnaa och inte ägnat datorn - i alla fall "nöjen" på datorn (såsom bloglovin', bloggen osv) eller vad man ska säga haha - så mycket tid. Två hela eftermiddgar/kvällar i stallet, pluggdag och så igår. Jag är verkligen dålig på att plugga, gör det i sista minuten, men nu efter lovet så lovade jag mig själv att bli bättre. Så idag gjorde jag det jag kunde för nästa vecka och sedan har jag mest tagit det lugnt! Läst ikapp över 100 blogginlägg på Bloglovin' som jag inte hunnit de här dagarna och så :')
 
Sitter och pysslar med en ny bloggdesign, började på den för två veckors sedan eller något men jag kommer inte vidare.. så vi får se är den blir klar! :')
 
Hade ju besöksrekord i söndags, jätteroligt! :D Hoppas en del stannar kvar och tack för alla fina kommentarer senaste veckan! :')

Publicerat: 2013-02-21 - 20:48:36  •  Kategorier: Foto - Djur, Foto - Hästar, Frida

Lillen igen ♥

Nikon D3100 och Nikkor 50mm 1.8G  ♥  Modell: Shaad  ♥  Fler bilder från igår

Publicerat: 2013-02-18 - 09:00:00  •  Kategorier: Foto - Hästar, Foto - Vinter

Skruttisen ♥

Nikon D3100 och Nikkor 50mm 1.8G
 
Var i stallet idag med Isa, hjälpte till med lite putsning och sånt. Fotade också Isabell och Skruttisen. Blev i alla fall några fina bilder som ni får se idag och imorgon. 
 
Imorgon börjar skolan.. *ångest* .. Så ska ta en dusch och förbereda lite för imorgon. Ni får ha en bra kväll, kram
-----------
Jo, juste loggade in här förut och såg att jag hade besökrekord idag, hihi, jättekul! :D Välkommna alla nya och hoppas några stannar kvar! :')

Publicerat: 2013-02-17 - 20:23:58  •  Kategorier: Foto - Hästar, Foto - Vinter, Hästar

Watercolors


Bilder från olika tillfällen - Photoshop CS4 Extended - Foto och redigering: Frida Lindqvist
 
Innan jag loggar in på bloggen brukar jag kolla igenom blogg.se's startsida, det finns alltid något intressant att hitta där. Idag tex. såg jag ett inlägg om hur man får vattenfärgeffekt på sina bilder och kunde inte låta bli att pröva. (Inlägget hittar ni här och Moderskeppets videoguide härVad tycker ni? :')
 
Själv blev jag helt kär i effekten! Kommer definitivt bli fler sådana här bilder! Om ni testar själva får ni gärna länka resultatet i en kommentar!

Publicerat: 2013-02-16 - 14:16:38  •  Kategorier: Foto, Foto - Djur, Foto - Hästar, Foto - Natur, Photoshop och redigering

Grey's Anatomy ♥


Bilder från We♥It - finns i mitt album för Grey's Anatomy: It's a beautiful day to save lives. Let's have some fun.
 
Jag är helt fast vid Grey's Anatomy. Jag såg något avsnitt för flera år sedan men la inte märkte till programmet då. I höstas stötte jag på det en kväll och såg ett avsnitt, efter det så förstod jag inte varför jag inte hade tittat på serien förut, Grey's är verkligen bäst! ♥ Efter det så såg jag avsnitt lite då och då när jag hann på eftermiddagarna, men eftersom det gick varje dag kl. 17 och jag bara såg då och då så gick det inte att följa eftersom jag missade så mycket emellan avsnitten jag såg. Så jag bestämde mig i december ungefär för att börja kolla från säsong ett. Nu är jag i mitten av sjätte säsongen. Förstår inte hur jag har klarat mig utan den förut, och vet inte hur jag ska klara mig när jag sett klart alla? :o Får väl börja om...
 
Så jag tipsar er alla om att kika på ett eller några avsnitt, ni kommer inte att ångra er! Ni kommer tacka mig.. ;)
Själv kollar jag här.
 
Det kanske finns någon eller några bland mina läsare som redan kollar? Skicka gärna iväg en kommentar då om tex. vilken säsong du är på, favoritcitat, favoritavsnitten osv så kan vi prata lite! :D

Publicerat: 2013-02-14 - 20:08:19  •  Kategorier: Frida, Kärlek, Tips

Happiness

"When i was 5 years old my mom always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down happy . They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." -John Lennon
 
Hittade denna text på Amandas blogg för länge sedan, har sparat den länge för att publicera till någon passande bild och kände att det var dags nu.

Publicerat: 2013-02-08 - 10:00:00  •  Kategorier: Foto, Frida, Inspiration

Några av köpen från Ullared

Som jag har berättat flera gånger var vi på Ullared förra helgen. Hittade mycket bra som vanligt. För er som inte har varit där tycker jag absolut att ni ska tar er dit någon gång, se bara detta så förstår ni nog varför 
- Röd vårjacka, 299:-
- Beige halsduk
- Ljus stickad kofta, 139:-
- Grå T-Shirt, 59:-
- Tunt aprikost linne, 39:-
- Blå blus, 119:-
- Vit tröja med mönster, 59:-
- Minneskortsläsare, 19:-
- Och lite träningskläder, underkläder, sockar, bälte, vantar mm.
- Väska
- Svart överkast och mysig filt
 
Detta var alltså lite av vad jag fick med hem, blev även lite andra småsaker. Men som ni märker är det verkligen värt att åka dit, haha, billigt men samtidigt bra grejer ;) Har någon av er varit där? :') 

Publicerat: 2013-02-07 - 18:31:58  •  Kategorier: Foto, Frida, Nytt

Smarriga chokladmuffins

Bakade de här muffinsarna på lillebrors födelsedag igår, tänkte ger er receptet:
 
Muffins
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt
 
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält smöret i en kastrull
- Vispa ägg och socker poröst
- Blanda samman med resten av ingredienserna, blanda försiktigt annars blir muffinsarna torra
- Klicka smeten i pappersformar
- Ställ in i ugnen i 15-20 minuter. Beror på hur stora muffinsar du gör och hur kladdiga du vill ha dom.
 
Topping
Nu var det såhär att jag exprimenterade ihop toppingen själv eftersom jag ville pröva något nytt. Så jag har inget exakt recept på det. Men vill någon chansa - för den blev väldigt god ;) - så använde jag mig av mycket philadelphiaost, lite florsocker, lite vanlig socker, smält mjölkchoklad, lite kakao.. ja typ det .. och så hackade jag ner bitar av choklad. Blev väldigt mumsig! Men gör på egen risk, haha ;)

Publicerat: 2013-02-07 - 16:00:00  •  Kategorier: Foto, Mat och Bak

Finisar ♥

Haha, sötnos ♥
 
Fine lillkillen ♥
 
Nikon D3100 och Nikkor 50mm 1.8G

Publicerat: 2013-02-07 - 10:00:00  •  Kategorier: Foto - Djur, Kärlek, Marsvin

Grått på fötterna

Nikon D3100 och Nikkor 50mm 1.8G
 
Som jag nämde var vi på Ullared i helgen, bredvid finns en skoaffär som är ganska billig. Passade på att köpa ett par Converse. De här blir tredje paret, har sedan innan ett vinrött och ett mörkblått par. Grått kanske är en lite tråkig färg men samtidigt så tycker jag att den är väldigt fin, den här gråa färgen på skorna. Har länge velat ha ett par gråa, så det var ju kul! :')
 
Vilka är era favoritfärger/mönster på Converse? :D

Publicerat: 2013-02-06 - 18:51:00  •  Kategorier: Foto, Frida

Idag är ingen vanlig dag...

Nikon D3100 och 50mm 1.8G
 
... för idag är lillebrors födelsedag! Som fyllde tonåring idag, helt sjukt ändå känns verkligen inte som om han är så stor redan.. Ser honom fortfarande som den lille ;)
Detta firades i alla fall med tårta, chokladmuffins - som jag ställde mig och bakade direkt när jag kom hem efter längsta-jobbigaste skoldagen (pust, pust) -, presenter och sång. 
Grattis igen! :D
 

Hur har ni haft det idag? Hos oss är vädret helt kass, snön öser ner som bara den, läger sig i ett jättetunt lager, bara för att slaska bort några timmar senare och detta har upprepats typ varje dag den här veckan. Suck, vill bara ha vår! (som alla andra också skriver, heheh ;))

Publicerat: 2013-02-05 - 21:25:34  •  Kategorier: Foto, Frida, Mat och BakFrida • 16 • Göteborg
1998 föddes en tjej vid namn Frida. Jag är en glad person som lever för hästarna, familjen och vännerna. Jag har ett stort intresse för foto och design som märks väl i bloggen.

Fotar med: Nikon D3100
Favoritobjektivet: 50mm f/1.8G
Bloggar om: Foto, vardag, hästar, design
Kontakt: fridaz.lindqvist[snabel-a]gmail.com

Läs mer om...
... mig
... min kamerautrustning
... min fotohemsida
... mitt fotosamarbete


Follow on Bloglovin

finns även här

bloggdesign
Gör ej designer för tillfället.


arkiv

• 2015:

Länkbyten


övrigt


Bloggranking