Svar på frågestunden - Del 1

Tack för alla fina frågor som jag har fått i frågestunden! Verkligen jättekul att det blev så många, kanske inte så många för er med större bloggar. Men för mig med en såpass liten blogg så blev det många, hihi ;) Så här kommer alltså del ett med foto, redigering och bloggdesignsfrågor!

Haha, svävar iväg på vissa svar.. men men.. jag är inte något proffs på det här med frågestund och svar och så vidare.. så ni får stå ut, hehe. Övning ger färdighet, visst? Jaja, nu ska jag sluta tjöta, varsågod och läs! :D

 


- FOTO -

• Vilken är den konstigaste bild du fotat/har fått på bild av misstag?

Jag har fått många konstiga bilder i mina dagar, men ingen jag minns sådär speciellt. När jag tittar tillbaka ser jag ju en hel del fula ur-fokus eller andra knäppa bilder där man liksom inte ens ser vad det föreställer. Och sådana har jag riktigt många av, haha. Men jag minns ingen speciellt bild konstig bild direkt .. ;) De flesta konstiga bilder har jag väl fått med min lilla kompaktkamera, då jag inte kunde så mycket om fotografering, så jag bara klickade bilder på allt och alla. Och då blev det väl som det blev ibland... Haha, här nedanför ser ni några av mina gamla misslyckade bilder fotade med min gamla kompaktkamera för flera år sedan. Den som kan gissa vad det föreställer borde ju få en applåd eller något... ↓

 

 
 
• Hur fastnade du för fotografering?

Svår fråga... Jag fotade typ "för första gången" sommaren 2008 (var väl 9 år då), tror jag. Då använde jag en väldigt gammal kompaktkamera som vi hade liggande hemma och tog lite kort på skolavslutningen, hästar omkring där jag bor, utflykter med familjen. Då var det jag visste om kameror och fotografering liksom "Här trycker du för att det ska bli en bild.." Sedan var det ju också det att pappa fotade och jag hade ju sett honom göra det och lagt märke till hur han kravlade runt bland blommor, tog kort på mig och min bror på semestrar osv. Så utan att tänka på det så "härmade" jag ju honom, jag ville ju också ta på blommor och så till exempel.Jag tyckte alla bilder jag tog blev fina också, haha. Även om den var helt ur fokus eller liknande ;) Visste ju inget om sånt då... Så fick jag en egen liten begagnad kamera i julklapp 2008 och då började jag fota mer på allvar. Så vi kan väl säga att det var så jag fastnade: hade fotograferandet i familjen, fick en egen kamera vilket gjorde att jag kunde fota vad jag ville och när jag ville och (även om jag inte tänkte på det då) så gillade jag det helt enkelt!

 

• Finns det en anledning till varför du kör Nikon, eller blev det bara så?

När jag började fundera på att köpa en systemkamera så hade pappa redan en Nikon D200, med en del objektiv och utrustning. Därför var det ganska självklart för mig att välja en systemkamera från Nikon så att jag och pappa kunde dela på utrustningen! :')

 

 
 

• Vad var din första kamera?

Canon Ixy Digital 50

 

• Hur många objektiv har du?

Egentligen bara ett helt eget. Resten delar jag med eller lånar från pappa:

- Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6GII AF-S DX (Mitt eget, kitobjektiv)

- AF-S Nikkor 50 mm f/1.8G (betalade hälften, delar med pappa)

- Tamron SP AF 90mm F/2,8 Di MACRO 1:1 (pappas, delar med honom)

- Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX (pappas, delar med honom)

- Tokina AT-X Pro 11-16mm f/2,8 DX (pappas, delar med honom)

 

 Några av objektiven, bilder från Google

 

• Vad är ditt favoritmotiv? Vad är roligast att fota?

Jag kan faktiskt inte välja ett favoritmotiv... Utan jag gillar att fota det mesta. Men favoriterna tror jag är hästar, djur, natur, närbilder/macro och porträtt i vissa fall. ;')

 

• Vad är de tråkigaste att fota?

Alltså jag tycker inte det finns något tråkigt att fota direkt, dock så gillar jag inte att fota "med blixt", haha får jag svara så? ;) Jag gillar liksom inte skuggorna som blixten bildar och hur bilderna blir i blixt. 

 

• Vilka inställningar brukar du mest använda när du fotar?

Beror ju helt på vad det är jag ska fota, det är liksom olika varje gång, olika från bild till bild. Så det går inte riktigt att svara på vad jag använder mest. Men jag fotar alltid i manuellt läge och om jag skulle få välja vilka inställningar som jag gillar bäst så skulle väl det vara stora bländare (↓), korta slutartider och lågt iso-tal :')

 

Två bilder där jag har använt stor bländare, vilket ger en suddig bakgrund och bokeh på ena bilden.
 

• Kan du inte lägga upp en stor bildbomb någon gång?

Haha, jag tycker jag lyckas fixa inlägg med mycket bilder rätt ofta ;) Eller alltså, jag brukar försöka få med lagom mycket bilder när jag lägger ut många bilder i ett inlägg. Har man för många bilder så tröttnar läsaren innan den kommer till slutet. ;')

 

• Hur kom det sig att du började fotograferar?

Jag antar att det var för jag hade fotograferandet i familjen, så jag har liksom haft det runt mig sedan jag föddes, hihi. Hahha, nä, men ungefär så^^ Sedan fick jag ju då, som jag skrev längre upp, en egen liten kamera julafton 2008 (Varför vet jag faktiskt inte...) och då började jag fota mer och mer och tilllslut blev det ett stort intresse. När jag blev äldre lånade jag pappas systemkamera och blev ännu mer instresserad tills jag då köpte min egen.

 

Tagna med pappas kamera - Nikon D200 - då jag knapp visste hur man använde en systemkamera... xD
 

• Hur många kameror har du haft? Vilka då?

Jag har/har haft två enga kameror. Den första jag hade var en kompakt kamera - Canon Ixy Digital 50 - och den fick jag på julafton 2008. (Haha, känner att jag har skrivit det några gånger nu). Den andra kameran - Nikon D3100 - köpte jag själv 2012. Det är den jag fotar med nu. :')

 


- REDIGERING OCH BLOGGDESIGN -

• Om du inte ha redan men kan du inte tipsa om olika koder man kan göra på sin blogg?

Jag antar att du menar bloggdesignskoder? :) Och jo, visst jag visa lite sådana koder. Men det får bli i separata inlägg eftersom det skulle bli för rörigt att skriva här. Ni får gärna berätta vad ni skulle vilja har för tips eftersom det finns sjukt mycket koder! Kanske hur man gör en drop-down-meny? Fixar i menyn? Fixar datum, rubriker? Byter färger och stilar på texter? Ja, önska vad ni vill så skriver jag ihop något!

 

 
 
• Vilket objektiv och läge på kameran hade du när du tog fotona? ()

Jag använde mitt Nikkor 50mm 1.8G. Jag hade det manuella läget (som jag alltid har) ;). Och inställningarna på första bilden är: 1/160 sek - f/1.8 - ISO 400. Resten av bilder har inställningarna: 1/200 sek - f/1.8 - ISO 800 :')

 

• Visa tips på hur du redigera dina bilder, som nartur fotona och människor?

Detta kan jag också visa i några inlägg framöver. Jag ska se om jag kan spela in när jag redigerar några bilder. Några speciella bilder ni önskar att jag visar? :')

 

• Kan inte du lägga ut en video när du fixar inställningar på kameran och tex när det är snö ute vilken inställning är bäst då?

Jo, jag skulle kunna försöka fixa ihop en video när jag fixar lite med kameran. Jag kan också försöka skriva lite tipsinlägg om inställningar och så. (Så länge kan ni ju kika på mitt gamla inlägg om det manuella läget på kameran här!) Men kom ihåg att det är ju inga bestämda regler för hur man ska ha det, utan det jag kan visa är ju lite mer typ tips och riktlinjer. :')

För att bara svara lite snabbt på din fråga om snö så är det ju så att snön är ofta väldigt ljus. När vi var i Schweiz så fick jag många bilder som var väldigt överexponerade, även om jag hade tider på 1/1000. Så man kan ju till exempel höja tiden tills det blir lagom ljus i bilden. För att kunna göra detta behöver du alltså ha kameran på det manuella läget (M). Fotar du porträtt i snön vill du ju ha en stor bländare (lågt f-tal tex. 1.8) så blir bakgrunden suddig. Men då släpper kameran in mycket ljus och då kanske du får höja tiden här också. Bara lite snabba tips så, vill ni veta något speciellt så kommentera det! Så skriver jag lite tipsinlägg eller gör en tipsvideo om det ni vill veta! :D

 

 

 
 
Det är svårt att fota landskap i snö, många av mina snö-landskapsbilder från Schweiz var väldigt överexponerade och skulle nog inte ens gå att rädda med redigering. Så tänk på det när ni fotar snö! ;')

 

• När började du kunna göra designer?

I början av 2012 tror jag ;)

 

• Hur fick dig att börjar göra bloggdesigners?

Jag har alltid gillar att pyssla och fixa och sånt. När jag var lite målade jag mycket, sedan blev det mer pyssel och sedan när jag började med datorn och foto så gick det över mer till redigering och fix i Photoshop. Så när Isabell började blogga så frågade hon (jag tror i alla fall det var såhär, blev lite osäker nu? :o) om jag kunde fixa en header till henne. Så vi fixade lite med text och bild i Photoshop och satte sedan in en header. Jag lyckades också fixa en bild och text i menyn. Vi var verkligen jättestolta över det, haha! Så fick jag väl någon  förfrågningning efter det att göra headers/designer och efter det blev det någon till och så växte det lite smått. När jag själv började blogga så fick jag ännu fler förfrågningar. :')

 


Hoppas ni är nöjda med svaren! Har ni kommit på fler frågor, eller något ni tänkte på när ni läste detta? Ställ era frågor i detta inlägg så svarar jag på dom i nästa del! :')


Publicerat: 2013-01-18 - 16:44:00  •  Kategorier: Foto, Frida, Frågestund

Kommentarer
Innan du kommenterar:
FOTO OCH DESIGN
- Alla bilder är fotade utav mig om inget annat anges, så stjäl inget! (Meddela mig gärna om du ser bilder eller annat av mig hos någon där de inte borde vara.)
- Jag fotograferar med Nikon D3100
- Jag redigerar i Lightroom 2 och Photoshop CS4 Extended
- Jag har under lång tid gjort designer och du kan läsa mer om det i menyn till vänster. Dock gör jag inga just nu!

KONTAKT
- Vill du kontaka mig? Mejla till fridaz.lindqvist[snabel-a]gmail.com

ÖVRIGT
- Jag gör inga Bloglovinbyten, följer de bloggar jag tycker är intressanta.
- Ja, jag kan ibland göra länkbyten med bloggar jag tycker är värda att göra länkbyten med
- Du får gärna länka till fototävlingar
- "Allt bra?"-kommentarer besvaras inte då jag alltför många gånger märkt att personerna inte alls är intresserade utan bara vill ha besökare. Läs inlägget så får du nog svar!


Cajsa Fotograferar:

Tack du :D

2013-01-18 | 18:33:03
Bloggadress: http://www.cajsaphoto.blogg.se
Elisa:

Åh vad du är duktig på att ta kort:)

2013-01-18 | 19:29:21
Bloggadress: http://lifebyelisa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Frida • 16 • Göteborg
1998 föddes en tjej vid namn Frida. Jag är en glad person som lever för hästarna, familjen och vännerna. Jag har ett stort intresse för foto och design som märks väl i bloggen.

Fotar med: Nikon D3100
Favoritobjektivet: 50mm f/1.8G
Bloggar om: Foto, vardag, hästar, design
Kontakt: fridaz.lindqvist[snabel-a]gmail.com

Läs mer om...
... mig
... min kamerautrustning
... min fotohemsida
... mitt fotosamarbete


Follow on Bloglovin

finns även här

bloggdesign
Gör ej designer för tillfället.Länkbyten


övrigt


Bloggranking